- εμβαδόν
- Η επιφάνεια ενός χώρου, καθώς και ο αριθμός που εκφράζει την έκταση αυτής της επιφάνειας. Η έννοια του ε. προέρχεται από την υπόθεση που υπαγορεύει ότι δύο τμήματα δύο επιφανειών, που διαφέρουν στο σχήμα, μπορεί να έχουν την ίδια έκταση. Έτσι, για παράδειγμα, ένα τετράγωνο με πλευρά 2 μ. και ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με πλευρές 1 μ. η μία και 4 μ. η άλλη, καταλαμβάνουν την ίδια έκταση. Το τετράγωνο καλύπτεται από τέσσερα τετράγωνα με πλευρά 1 μ. το καθένα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το ορθογώνιο· το καθένα από τα δύο αυτά σχήματα έχει ε. 4 τ.μ. Μία πρακτική μέθοδος για να υπολογίζεται το ε. (με προσέγγιση) ενός σχήματος, περιέχεται στην παρατήρηση ότι σε δύο πλάκες ίδιου πάχους και από ίδιο υλικό, αλλά διαφορετικού σχήματος γενικά, οι όψεις τους έχουν το ίδιο ε., αν αυτές έχουν το ίδιο βάρος. Με τη μέθοδο της ζύγισης μπορεί κανείς να έχει κατά προσέγγιση το ε. για κάθε τμήμα επιφάνειας (η σύγκριση γίνεται με ένα ορισμένο τμήμα μιας επιφάνειας, για παράδειγμα, με την επιφάνεια ενός ορισμένου τετραγώνου που αποτελεί τη μονάδα). Αναφέρεται ότι ο Γαλιλαίος χρησιμοποιούσε τη μέθοδο αυτή για να υπολογίζει, με προσέγγιση βέβαια, το ε. μιας επιφάνειας.
Η έννοια του ε. ορίζεται αυστηρά με τη βοήθεια των μαθηματικών (έννοια του ολοκληρώματος).
Προκειμένου για επίπεδα σχήματα, ιδιαίτερα κυρτά πολύγωνα, για τον υπολογισμό του ε. τους προχωράμε σε ανάλυσή τους σε άλλα απλούστερα ευθύγραμμα σχήματα (τρίγωνα, τετράγωνα κλπ.), των οποίων γνωρίζουμε τη μέθοδο υπολογισμού του ε. (με μονάδα μέτρησης ένα τετράγωνο, του οποίου την πλευρά λαμβάνουμε ως μονάδα μέτρησης των ευθύγραμμων τμημάτων). Αν, για παράδειγμα, για μονάδα μέτρησης ευθύγραμμων τμημάτων παίρνουμε το μέτρο (m), τότε το ε. ενός κυρτού πολυγώνου εκφράζεται με έναν αριθμό τ.μ. (m2) και υποδιαιρέσεων του τ.μ. Υποδιαιρέσεις του τ.μ. είναι το τ. εκ. (cm2), το τετραγωνικό χιλιοστό (mm2). Έτσι, ένα ορθογώνιο με διαστάσεις 0,70 m και 0,50 m έχει ε. 0,70 x 0,50 = 0,35 m2 = 0,35 · 10.000 cm2 = 3.500 cm2.
Στην περίπτωση ενός επιπέδου κυρτού σχήματος, που δεν είναι πολύγωνο, η προηγούμενη μέθοδος παρουσιάζει το μειονέκτημα ότι δεν εξαντλείται, καθώς θα έπρεπε να την εφαρμόζουμε συνεχώς. Αν, για παράδειγμα, το σχήμα μας είναι ένας κύκλος και εγγράψουμε σε αυτόν ένα τετράγωνο, τότε το τετράγωνο αυτό εκφράζει με προσέγγιση εκ των κάτω το ε. του κύκλου. Αν σχηματίσουμε το εγγεγραμμένο οκτάγωνο στον κύκλο με κορυφές εκείνες του τετραγώνου και τα μέσα των τόξων των πλευρών του τετραγώνου, έχουμε μια καλύτερη προσέγγιση του ε. του κύκλου. Η μέθοδος αυτή απαιτεί άπειρα βήματα. Οι απλές και χωρίς αυστηρότητα μαθηματικές αυτές παρατηρήσεις μάς οδηγούν στην έννοια του ολοκληρώματος, με την οποία στη συνέχεια ορίζουμε την έννοια του ε. Αυτές οι σκέψεις οδήγησαν τον Αρχιμήδη στις έρευνές του για το ε. του κύκλου, το ε. της σφαιρικής επιφάνειας κ.ά., και αργότερα τον Ρίμαν στην έννοια του ολοκληρώματος. Στο σχήμα εικονίζονται ορισμένα από τα πιο συνήθη σχήματα και οι τύποι για τον υπολογισμό του ε. τους.
ΕΜΒΑΔΟΝ
* * *(I)ἐμβαδόν (Α) [εμβαίνω]επίρρ. με τα πόδια, περπατώντας («ἦ ἔλπεσθ', ἤν νῆας ἕλῃ... Ἕκτωρ, ἐμβαδόν ἵξεσθαι ἥ ν πατρίδα γαῑαν ἕκαστος» — αλήθεια πιστεύετε, αν καταλάβει τα πλοία ο Έκτωρ... ότι θα πάει με τα πόδια [μέσα απ' τη θάλασσα] ο καθένας στην πατρίδα του;).————————(II)το (AM ἐμβαδόν)νεοελλ.ο αριθμός σε τετραγωνικά μέτρα ή πήχεις που προκύπτει από τη μέτρηση τής επιφάνειαςαρχ.ορισμένη επιφάνεια, χώρος.
Dictionary of Greek. 2013.